Geschiedenis...

In één van de houten loodsen van een kleine scheepswerf in het groene, waterrijke hart van Holland, nog dicht bij ELCON's huidige locatie, zag de eerste zaagmachine het licht. Het was het resultaat van enerzijds de behoefte hout te bewerken voor de scheepsroefjes, en anderzijds van het naoorlogse gebrek aan machines.
Op het moment dat een naburig timmerman dit opmerkelijke werkstuk aanschouwde, werd zijn interesse gewekt en was een nieuw bedrijf geboren.

De twee broers, Gerard en Frans Meijer, begonnen de productie van een breed scala aan houtbewerkingsmachines reikend van cirkelzagen, vlakbanken en vandiktebanken tot freesmachines, pennenbanken etc.
Al spoedig hadden de activiteiten een zodanige omvang aangenomen dat zij in 1953 de noodzaak voelden om een nieuw gebouw te betrekken. In de daarop volgende jaren moest steeds meer worden uitgebouwd, tot de toename van de bedrijvigheden in 1995 dwong tot volledige nieuwbouw van een schitterend, modern pand op het nieuw ontwikkelde bedrijventerrein van Leimuiden.
Intussen, eind jaren 80, had de volgende generatie, Piet en Pieter Meijer, de leiding van het bedrijf overgenomen van hun vaders.

De eerste verticale platenzaagmachine, momenteel ELCON's belangrijkste product, werd ontwikkeld in 1971. Hoewel enkele van deze eerste modellen nog steeds dagelijks dienst doen, lijken ze nogal ouderwets vergeleken met de huidige reeks van geavanceerde machines

Ondanks dat Nederland nog steeds een belangrijk marktgebied is, bevindt het veruit het grootste deel van de gebruikers van ELCON machines zich in het buitenland.
In 1990 is de eerste eigen buitenlandse vestiging, Elcon Iberica in Barcelona, in gebruik genomen. Met veel buitenlandse partners is inmiddels een langdurige relatie opgebouwd, zoals met Geronne in Duitsland sinds 1990, Adwood in de USA sinds 1993, Daltons in Engeland sinds 1993, het team van Cehisa-France sinds 1985, DanenGros in Denemarken sinds 1988 en Axon in Griekenland sinds 1999. In meer recente jaren sloten zich ook partners aan vanuit andere landen, zoals SCM Etienne in Zwisterland, Sernbrandt in Zweden, Cehpol in Polen, Rojek in Tsjechië, Vens&Thiers in België en Rabochie in Rusland.

En op dit moment, nog steeds in eigendom van de familie Meijer, opereert de onderneming via een wereldwijd netwerk van vooraanstaande wederverkopers. Met dit internationaal partnership, dat fungeert als een Taskforce voor nieuwe ontwikkelingen, heeft ELCON een benijdenswaardige reputatie opgebouwd op het gebied van innovatie en ontwerp, die hen in staat stelt een positie in te nemen aan de top van de industrie.

Terug